Mijn naam is Marc De Laet, oprichter van de kersverse

brouwerij Misty Moon.

De brouwerij is onlosmakend gekoppeld aan en vindt zijn oorsprong in onze stamkroeg namelijk

Café Het Maanlicht

van Kevin en Elke aan de

Merodestraat 59 te Mechelen

Toen Kevin en Elke vernamen dat wij thuis zelf bier brouwden werd hun nieuwsgierigheid gewekt. Ze hadden namelijk in hun authentieke biercafé nog steeds geen huisbier.

Op een mooie zondagmiddag (hun sluitingsdag) in juli 2019 nodigden ze ons uit om onze brouwsels te proeven. Al snel bleek  dat Kevin onze bieren wel smaakte, sterker nog, hij koos er 2 uit. Ze werden meteen gebombardeerd tot huisbieren. De naam van de blonde tripel werd snel duidelijk: "Clair de Lune" wat een vertaling is van de naam van hun biercafé "Het Maanlicht". Ons donker bier werd initieel "Dark side of the Moon" gedoopt, maar snel bleek dat iedereen hem "Dark Moon" ging noemen.

Op 21 september 2019 gingen we voor de allereerste keer brouwen in een professionele brouwerij en sindsdien bestaat Brouwerij Misty Moon officieel.

Hoe ontstond de mechelse bijnaam Maneblusser?

De "Maneblusser" is een bijnaam voor een inwoner van Mechelen. Deze naam is een verwijzing naar een historische gebeurtenis uit de 17de eeuw.

Volgens geschiedschrijvers gebeurde het in de nacht van 27 op 28 januari 1687. Die nacht was het volle maan en St.-Romboutstoren was gehuld in mist. Een man die uit een kroeg stapte zag een gloed van de maan in de mist door de toren, dacht dat de toren in brand stond en sloeg onmiddellijk alarm. Buren, uit hun diepste slaap opgeschrikt, trokken hun vensters open en konden alleen hetzelfde vaststellen. In een mum van tijd stond de hele stad in rep en roer en werd de noodklok geluid. Het stadsbestuur, de burgemeester op kop, snelde naar de plaats van het onheil en begon in ijltempo de blussingswerken te organiseren.

Langs de torentrap gingen emmers water als een ketting van hand tot hand, maar nog vóór de top werd bereikt, schoof de maan door de nevel en moesten de moedige Mechelaars toegeven, dat ze slechts de rossige nevelgloed van de maan hadden gezien. Het maanlicht scheen immers doorheen de ramen van de kathedraal en de mist hing ter hoogte van de klokkenramen in de St.-Romboutstoren waardoor er een indruk ontstond dat er rook uit de toren kwam.

Hoewel ze hebben geprobeerd de zaak stil te houden, konden de Mechelaars niet verhinderen, dat er zelfs over de landsgrenzen hartelijk om werd gelachen. De spotnaam Maneblussers zouden de Mechelaars voor altijd bewaren.

 

Bron: www.stedeninfo.be